Zero Waste to pomysł na ograniczanie odpadów, jak nazwa wskazuje, do zera. Im mniej śmieci, tym zdrowsi my i nasze środowisko. Czy to możliwe?

Coraz więcej przykładów na to, że zero odpadów jest osiągalnym ideałem znajdujemy w świecie. Mało tego, w tym wypadku można mówić o pożytecznej modzie, bo kierowanie się tą ideą jest nie tylko korzystne ekologicznie, ale i staje się modne.

Są też tacy, którzy dostrzegają w tym korzyści ekonomiczne. Na przykład w Glasgow od stycznia funkcjonuje w najlepsze mini kawiarnia zero waste Brew Box Coffee. Po pierwsze na pewno wybór takiego charakteru kawiarni zmniejsza wydatki na odbiór odpadów, a po drugie zainteresuje i przyciągnie klientów.

Jak to robić? Początki nie są łatwe, bo przede wszystkim to także zmiana schematów i przyzwyczajeń. Najważniejsze, że nie wyrzucamy tego, co można jeszcze wykorzystać (począwszy od odzieży, przez wszelkie opakowania, skończywszy na bioodpadach, którym szukamy zastosowanie na przykład jako nawóz). Znacznie łatwiej mają ci, którzy mają do dyspozycji na przykład ogródek. Kolejne zamiany przyzwyczajeń oznaczają, że: kupujemy więcej produktów sypkich na wagę, a nie w opakowaniach; korzystamy z pojemników, toreb wielokrotnego użytku, a więcej w filmie poniżej, a my przypominamy, ze również o odpadach będziemy rozmawiać na IV EKO Wyzwaniach.

https://www.youtube.com/watch?v=5SUxiNEhBdE&feature=youtu.be